Netikett

Netikett betyder ungefär “etikett på nätet” och handlar om uppförande i enlighet med Lukas 6:31 “Allt vad ni vill att människor skall göra er, det skall ni göra dem.”

Jag kommer inte att hålla hårt på “on och off topic”. Jag tror att just associationer som uppstår kan leda till mycket värdefulla diskussioner.

Däremot kommer jag att hålla hårt på vårdat språk och verifierbar logik.

Säkerligen räcker detta som regler för kommenterande.

Kanske jag bör säga att det finns vissa saker jag inte kommer att tolerera.

 1. Proselyterande och missionerande av representanter för “andra evangelier”.
 2. Profana skämt och hån.
 3. Konspiratorisk smörja!
 4. Drömmar och deras uttydningar.
 5. Personangrepp och subjektiva anklagelser.
 6. Inte deltaga med mer än en signatur.
 7. Vara beredd att bekänna vad man tror på och står för.
 8. Kommentarer som riktar sig till mer än en person kan tas bort om de riktar sig till personer som inte kommenterar i samma tråd, eller om de riktar sig till personer som inte presenterar samma åsikter.
 9. Kommentarer som sidospårar kommer jag att vägra eller redigera och byta ut sidospårandet mot #######.
 10. Kommentarer utan prövande kommer jag, beroende av innehåll, totalvägra utan att motivera det.

Jo, alltför långa kommentarer är inte välkomna. (Däremot kan de kanske göras om till gästbloggar om ämnet passar bloggen.)

One Response to Netikett

 1. Kjell says:

  Det finns gränser

  Vissa diskussioner lämpar sig inte för “public domain” eller att dryftas i grupp. Diskussioner som leder till det Bibeln kallar “dumma och meningslösa dispyter” är inte till välsignelse för någon. Det händer att sådana dispyter leder till att andra besökare totalt missupfattar avsikten med diskussionen.

  Eftersom jag är ansvarig för denna blogg måste jag nu välja att sätta ner foten ordentligt. Med bibelns ordval förklarar jag alla “dumma och meningslösa dispyter” off topic och kommer att avvisa dessa genom att inte släppa in sådana kommentarer.

  2 Tim. 2:22-26 Fly ungdomens onda begär och sträva efter rättfärdighet, tro, kärlek och frid tillsammans med dem som åkallar Herren av rent hjärta. Men avvisa dumma och meningslösa dispyter. Du vet att de föder strider, och en Herrens tjänare ska inte strida utan vara vänlig mot alla, skicklig att undervisa och tålig när han får lida. Han ska i ödmjukhet tillrättavisa sina motståndare. Kanske låter Gud dem omvända sig, så att de kommer till insikt om sanningen och nyktrar till ur djävulens snara, där de hålls fångna så att de gör hans vilja.

  Titus 3:9-11 Men undvik dumma dispyter och frågor om släktregister och gräl och strider om lagen. Sådant är skadligt och meningslöst. En villolärare ska du ge en första och en andra varning och sedan avvisa, eftersom du vet att en sådan är på fel väg. Han syndar och har dömt sig själv.

  Kommentarer som inte släpps in är synliga för den som skrev kommentaren.

  I det fall jag bedömer att det kan vara till välsignelse att motivera och ge respons kommer jag att göra det med fetstil i kommentaren så att den som skrev den kan läsa mitt svar.

  Jag kommer dock inte att i det oändliga ödsla tid på att svara på samma sak gång efter gång.

  Den som har en avvikande mening är hjärtligt välkommen att presentera sin mening i en utförlig kommentar. Väl motiverad och understödd med bibeltexter som inte begränsar sig till lösryckta citat, men reflekterar summan av Guds ord.

  Om slutsatsen blir att vi måste enas om att vara oense så bör även diskussioner sluta där.

  Den som känner behov av att fortsätta att missionera med sin egen tolkning hänvisar jag till bloggar som är likasinnade eller möjligheten att öppna eget i bloggvärlden.

  Tydliga, konkreta frågor är alltid välkomna, men även här gäller det att avsikten är att fråga, svara och slutleda. Oändliga repetitioner av samma fråga i olika förklädnad kommer jag inte att släppa in. Polemiska frågor är inte välkomna.

  Jag försöker följa budet i 2 Tim. 2:22-26 och ge respons på ett korrekt sätt. Detta kostar ofta många timmar av studier och noggrannhet med ordval och formulering av svaret.

  Jag har inte tid att gå runt samma enebärssnår, om och om igen!

  /Kjell